Nordiska varumärken inom inredning

Inredning är ett område som ligger många varmt om hjärtat. Det handlar om att fånga upp och ta till vara på de förutsättningar vi har och låta dem spegla vår identitet och våra önskemål om form och funktion. Nordisk inredning är speciell. Tack vare starka varumärken har en speciell stil utkristalliserat sig och den är älskad av många. Stilen är präglad av ljuset och naturen här i Norden. I den här texten ska vi gå in på vad som är typiskt för våra främsta nordiska varumärken och vilka designers som det kan vara värt att hålla utkik efter.

Inredning i nordisk stil med trä och svala färger

Inredning i nordisk stil

Nordisk design har blivit något av ett begrepp. Inte bara i Skandinavien, utan även internationellt. Men vad betyder det egentligen? Faktum är att det är ganska lätt att beskriva. Nordisk inredningsstil kan sägas vara skapad tack vare ett antal klassiska designers inom framför allt möbler och textilier som alla hade ett likartat formspråk. De tog i sitt skapande hänsyn till våra speciella förutsättningar. Furu och björk är två ljusa träslag som vi har mycket av i Norden. Inte bara möbler och inredning utan golv, tak och paneler är ofta tillverkade i dessa träslag.

Inom nordisk inredning handlar mycket om ljus. Vi har lite av det under stora delar av året och behöver material och en stil som ger ljuset spelrum och gärna reflekterar det. Funktionalitet och enkelhet är två andra ord som ofta används i sammanhanget. Mycket för att nordiska möbeltillverkare var världsledande när modernismen slog igenom. Idag är många möbler och andra inredningsföremål från 40 och 50-talet moderna klassiker som kopierats många gånger om. En lätt flirt med bondesamhället hör också till! Såpade trägolv, ett fluffigt fårskinn och rustika antikviteter passar in om du gillar nordisk design.

Viktiga nordiska varumärken

Svenskt Tenn är ett viktigt varumärke för alla som älskar nordisk design. Företaget grundades 1924 och säljer idag inte bara tenn, utan även textilier, möbler, prydnadsföremål och annan inredning av hög klass. Nordiska Galleriet, idag butikskedjan NK, var tidigare ett varumärke för möbler av hög kvalitet i vad vi idag kan kalla för ett typiskt nordiskt utförande. När det gäller möbler är det annars det danska ”möbelundret” med designers som Hans Wegner och Arne Jacobsen man tänker på. Yngve Ekström och Carl Malmsten är två svenska formgivare som precis som Hans och Arne är viktiga varumärken i sig själva idag.

När det gäller textilier förtjänar finländska Marimekko ett omnämnande för sina karaktäristiska mönster, ofta i typiskt nordiska färgskalor. Klassisk nordisk design förekommer inte bara inom inredning. Vi har varit inne på hur viktigt ljuset är inom nordisk formgivning. Det innebär att lampor har en framträdande roll och många har blivit äkta klassiker. Om vi bara ska lyfta fram ett varumärke inom belysning så får det bli anrika Ateljé Lyktan – känd bland annat för den ikoniska lampan ”Bumlingen”. Bang & Olufsen, nydanare inom elektronik, är ett varumärke som gör otroligt vacker hemelektronik som är inspirerad av det vi kallar typisk nordisk design.

Nordisk design är i sig ett varumärke

Vi har bara nämnt några få av de många varumärken som representerar nordisk inredning på ett bra sätt. Tillsammans skapar de formgivare och producenter som håller sig inom denna speciella stil ett starkt, övergripande, varumärke. Nordisk design är riktigt stort i många länder och flera av de mest uppmärksammade föremålen säljs dyrt på fina auktioner. Vi ska vara stolta över vår typiska design och våra varumärken. Ett formspråk präglat av ljus, enkelhet och kvalitet är en del av vår nordiska identitet.