Svenskt Tenn

Att säga att Svenskt Tenn är en av Sveriges mest exklusiva och intressanta inredningsbutiker är knappast att ljuga. Idag finns produkter från Svenskt Tenn i många svenska hem, och förhöjer där inredningen. Butiken har dock en rik och lång historia som många kanske inte känner till. Men nyckelnamnen i verksamheten, Estrid Ericson och Josef Frank, har nog de flesta hört talas om. I denna text ska du få läsa om hur det hela började samt om produkter som företaget är extra känt för. Följ med på en resa genom svensk inredningshistoria.

Svenskt Tenn grundades i Stockholm av Estrid Ericson

Svenskt Tenn och hur det började

Man kan säga att Svenskt Tenn började med en person, nämligen Estrid Ericson. Trettio år gammal bestämde sig Estrid för att göra en investering med arvet hon fått efter sin pappa. Denna investering gjorde hon i en inredningsbutik. Hennes affärsidé var att tillverka och sälja tennkonst, som var mycket trendig på den tiden. Detta ville hon göra till ett rimligt pris. På grund av detta fick butiken det namn som det har än idag. Som samarbetspartner hade Estrid tennkonstnären Nils Fougstedt.

Estrid visade sig dock ha ett stort inredningsintresse och allteftersom tiden gick valde hon att även ta in annan inredning i butiken. Svenskt Tenn började då sin resa mot att bli den butik den är idag. Den riktiga vändningen kom när Estrid beslutade sig för att kontakta den österrikiske arkitekten Josef Frank. Josef och Estrids samarbete blev efterhand alltmer intensivt, och 1934 anställdes Josef i butiken. Resten är, som man brukar säga, historia. Estrid fortsatte att arbeta i sin butik fram till 1975 då hon var 81 år gammal.

Ikoniska produkter från Svenskt Tenn

All inredning från Svenskt Tenn är framtagen tillsammans med noga utvalda formgivare. Det finns dock några produkter som blivit mer kända än andra, till och med ikoniska. Bland dessa hittar vi många textilier formgivna av Josef Frank, bland annat Manhattan-tyget. Även Estrid Ericson formgav tyger. En av hennes mest kända textilier som än idag pryder svenska hem i form av soffkuddar och gardiner är det charmiga tyget Elefant. Så tidigt som i slutet av 30-talet gick det för första gången i tryck.

En annan ikonisk produkt från Svenskt Tenn är ljusstaken som döpts till Vänskapsknuten. Den formgavs av Josef Frank år 1938, och är en ljusstake där de tre armarna slingrar sig kring varandra i en knut. Ljusstaken är tänkt att vara en symbol för fred och vänskap. En annan, nyare produkt som mycket snabbt har nått stor popularitet är vasen Dagg, formgiven av Carina Seth Andersson. Vasen är tillverkad i glas och inspirerad av de olika exotiska souvenirer som Estrid Ericson införskaffat på sina resor.

Designklassiker i varje hem

Trots att Svenskt Tenn har produkter som är relativt dyra har varumärket blivit lite av ett hushållsnamn. Otaliga hem har soffkuddar med tyget Elefant i soffan eller vasen Dagg på bordet. Det måste betyda att Estrid Ericson faktiskt lyckades i sin strävan att skapa populära produkter till rimliga priser. Klart är i alla fall att varumärket grundades av en stark och modig ung kvinna som vågade satsa, trots att det inte kan ha varit lätt för en kvinna att göra just det i 30-talets Sverige.