Tips vid plantering

När våren kommer börjar det bli dags för plantering av växter i rabatter, krukor och balkonglådor. Växter gör att din uteplats eller trädgård ser härligt ombonad ut och blommor i olika färgkombinationer lyser upp som färgglada klickar här och var. Oberoende av var du ska plantera kan det vara bra att planera innan man sätter ner plantor eller frön. Vilka växter trivs bäst i skuggan och vilka mår bra av att stå i soligare partier. Det kan därför vara bra att rita upp en skiss över området man ska plantera i för att få en överblick över sin plantering.

Plantering från frösådd till planta

Plantering av olika växter

Börja gärna med att skissa upp hela området du ska använda för dina plantor. Beroende på om det ska vara rabatter, planteras i krukor eller blomlådor är det bra att göra upp en plan på hur du vill att det ska se ut. Vid plantering i rabatter är det bra att veta hur höga växterna blir och vilken jord som är mest lämplig. Vill man ha en blommande rabatt hela säsongen kan man välja växter som blommar olika perioder under våren och sommaren.

Har man lite mindre utrymme där det inte finns plats för rabatter går det utmärkt att plantera i krukor. För att skapa mer plats för växterna kan man välja att ställa krukorna i olika nivåer som exempelvis olika hyllsystem, variera storleken på krukorna som även kan fästas i en spaljé mot väggen för att spara plats. Frösådd inomhus innan plantering ute så plantorna hinner härdas i mindre krukor eller olika planteringslådor som kan ställas i fönster är bra att börja med. När plantorna sen är lite större går det bra att sätta ut dem i krukorna.

Att skapa en oas av örter och grönsaksväxter

Många väljer att mixa blommor och olika örter, kryddor och grönsaksväxter vilket går alldeles utmärkt även på mindre utrymmen. Börja med frösådd inomhus de kryddor och örter du vill ha i mindre sålådor. Du skapar snabbt en grön oas av olika växter på din uteplats där du sedan kan skörda dina egna örter och kryddor under en lång period från din egen plantering. Var noga med bevattningen av växterna och läs gärna på om växterna då vissa sorter behöver mer vatten än andra.

Grönsaker som tomater, gurka, paprika och chili kan med fördel planteras på mindre utrymmen. Använd lite större krukor där man kan sätta ner blompinnar eller olika växtstöd som fungerar för krukor. Vid plantering på balkong går det bra att låta växterna klättra på linor som fästes lite högre upp för att ge stöd. Börja med att sätta plantorna i mindre krukor för att sedan plantera om dem i större då grönsaker kräver lite mer utrymme än blommor. Tänk också på att vissa grönsaker kräver speciell jordblandning och även gödsel för att växa bättre.

Växter för en ombonad hemtrevlig uteplats

En yta med olika sorters växter gör att din uteplats eller trädgård blir mer ombonad och härliga färgkombinationer gör att trädgården ser mer levande ut. Är det en större trädgård går det att kombinera växter med större buskar och prydnads/fruktträd. Många olika rabatter med blommor är en fröjd för ögat men tänk på att du behöver lägga tid på rensning av ogräs i din plantering och att träd och buskar behöver beskäras ibland så att din trädgård ser välvårdad och fin ut hela växtsäsongen.